1. خانه
  2. تشخیص و درمان بیماری رتینوپاتی دیابتی
تشخیص و درمان بیماری رتینوپاتی دیابتی

تشخیص و درمان بیماری رتینوپاتی دیابتی

امروزه یکی از شایع ترین بیماری های بشریت، ابتلا به دیابت و یا افزایش قند خون بیشتر از میزان مجاز آن است. این عارضه می تواند بدن انسان را با مشکلات جدی روبرو کند. یکی از خطرهایی که این بیماری خطرناک دارد احتمال آسیب به چشم ها می باشد. این آسیب دیدگی می تواند حتی باعث کوری فرد شود. به همین دلیل کسانی که مبتلا به دیابت بوده و یا مشکوک به بالا بودن میزان قند خون خود هستند، احتمال ابتلا به بیماری رتینوپاتی دیابتی بیشتری دارند.

رتینوپاتی دیابتی به چه بیماری گفته می شود؟

بیماری دیابت مشکلات زیادی را برای چشم ها به وجود می آورد. یکی از این مشکلات، مربوط به چشم های فرد بوده که بسیار خطرناک نیز می باشد‌. فرد که مبتلا به رتینوپاتی دیابتی می شود، در وهله اول دچار آسیب دیدگی در عروق خونی چشم هایش می شود. این بیماری با هدف قرار دادن شبکیه چشم فرد باعث متورم شدن عروق آن شده و با خونریزی در شبکیه حتی باعث کوری فرد نیز خواهد شد. لازم به ذکر است که افراد مبتلا به این بیماری در هر دو چشم خود دچار این مشکلات خواهند شد. به عبارتی دیگر، این بیماری هر دو چشم را به صورت یکسان درگیر خواهد کرد.

دلیل ابتلا به بیماری رتینوپاتی دیابتی چیست؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که افراد مبتلا به دیابت نوع اول و دوم کاندیدای اصلی ابتلا به این بیماری چشمی هستند. به ویژه کسانی که قدمت بیماری بیشتری نسبت به سایر بیماران داشته باشند احتمال ابتلا به رتینوپاتی دیابتی بیشتری نیز خواهند داشت. همچنین افرادی که دارای میزان بالایی از قند خون هستند نیز از گزینه های اصلی مبتلایان به این بیماری می باشند.

علائم بیماری رتینوپاتی چیست؟

یکی از مشکلاتی که مبتلایان به رتینوپاتی دیابتی دارند، این خواهد بود که ممکن است در ابتدای بیماری متوجه مبتلا شدن خود نیستند و این یک مشکل بزرگ در رتینوپاتی می باشد. در نتیجه افرادی که دیابت دارند تا زمان وخیم شدن بیماری متوجه نخواهند شد.
علائم رتینوپاتی دیابتی
با این وجود علائمی ومود دارد که با مشاهده آن ها باید نسبت به ابتلا به این بیماری خطرناک چشمی مشکوک شد. این علائم شامل موارد زیر می باشد.
  • تاری دید
  • تشخیص ناقص در رنگ های مختلف
  • مشاهده کردن بعضی نقاط سیاه رنگ در مقابل دیدگان
  • از بین رفتن بخشی از بینایی مرکزی
  • مشاهده کردن بعضی نقاط شناور در مقابل چشم خود که همراه با خون ریزی می باشد
با مشاهده کردن هر کدام از این علائم بیماری رتینوپاتی دیابتی می بایست هرچه سریع تر به چشم پزشک مراجعه کرد. این نکته را فراموش نکنید که این بیماری چشمی، مانند دیگر بیماری های بدن اگر سریع تشخیص داده شود در روند درمانی می تواند تاثیر بسزایی داشته باشد. به همین دلیل در صورت مشاهده هر کدام از این علائم نسبت به درمان آن باید اقدام کنید.

انواع رتینوپاتی دیابتی

بیماری چشمی رتینوپاتی دیابتی می تواند به صورت خفیف خود را نشان دهد و یا در صورت عدم مراقبت های لازم پیشرفت زیادی کند. رتینوپاتی نوع خفیف تنها با متورم کردن بخشی از چشم ها و تغییرات کوچک در عروق چشم خود را نشان خواهد داد. در حالی که با پیشرفت کردن بیماری میزان آسیب دیدگی به شبکیه بیشتر شده و در ادامه این فرآیند خونرسانی به شکبیه دچار اختلال می شود.
با پیشرفت کردن این بیماری میزان آسیب دیدگی به بافت عروق خونرسان به شکبیه بیشتر و بیشتر می شود. این عارضه تا جایی پیش خواهد رفت که دیگر هیچ عروق خونی برای خون رسانی باقی نخواهد ماند. به طوری که با پیشرفت این بیماری فرد به طور کامل نابینا می شود. سیر تدریجی پیشرفت بیماری باید کاملا توسط چشم پزشک بررسی شده و شما در هر مرجله ای از این بیماری که باشید باید نسبت به درمان آن اقدام‌ کنید.

رتینوپاتی دیابتی چه خطراتی دارد؟

قطعا یکی از بیماری های خطرناک که بینایی افراد را به شدت تهدید خواهد کرد رتینودیابتی می باشد. این بیماری چشم دارای عوارضی می باشد که در ادامه هرگدام از آن ها را بررسی خواهیم کرد.
اولین اتفاقی که می تواند چشم ها را درگیر کند خونریزی کردن عروق چشمی در ناحیه زجاجی چشم می باشد. زمانی که این عروق در زجاجیه خونریزی کردند، سبب به وجود آمدن بخش های کوچک تاریک در چشم می شوند. اگر رتینوپاتی دیابتی خفیف باشد، پس نقاط کمی از چشم، خود را به صورت نقاط سیاهی نشان خواهد داد. اما اگر شدت بیماری بالا باشد این بخش های کوچک سیاه رنگ بیشتر و بیشتر شده و در ادامه باعث اختلال کامل در بینایی می شود. البته ذکر این نکته لازم است که معمولا با این خونریزی فرد کاملا نابینا نمی شود و بعد از چندین هفته این خونریزی ها از بین می رود.
دیگر عارضه ای که چشم را درگیر خواهد کرد، مشکل جداشدن شبکیه است. این عارضه در پی ایجاد عروق خونی غیر نرمال در شبکیه به وجود می آید. در نهایت نیز در بعضی از نقاط بینایی لکه های سیاه رنگ به وجود خواهد آمد. همچنین در پی رشد این عروق خونی فشار چشم بالا رفته و باعث مبتلا شدن به گلوکوم یا آب سیاه نیز می شود.

نحوه تشخیص بیماری رتینویابتی

همان طور که گفته شد یکی از عوارض بیماری رتینوپاتی دیابتی این است که عروق خونی دچار آسیب دیدگی می شود. به همین دلیل برای تشخیص این بیماری اولین اقدامی که انجام خواهد شد، استفاده از دستگاه آنژیوگرافی فلورسئین است. با استفاده از این دستگاه و انجام تست های مروبط به آن چشم پزشک می تواند عروق خونی را به دقت بررسی کرده و میزان پیشرفت این بیماری را تشخیص دهد.

درمان بیماری رتینوپاتی

مهمترین و حساس ترین سوالی که بیماران مبتلا به این بیماری خواهند پرسید این است که آیا درمان رتینوپاتی دیابتی قابل انجام است؟ خوشبختانه پاسخ این سوال مثبت بوده و با روش درمانی که شامل 4 مرحله است، قابل درمان می باشد. این مراحل شامل موارد زیز خواهد بود.

  • تزریق Anti-VEGF
  • جراحی لیزر کانونی ماکولا
  • کورتیکواستروئید
  • جراحی لیزر اسکاتر

برای درمان رتینوپاتی دیابتی از تزریق Anti-VEGF استفاده خواهد شد که رشد عروق خونی تازه در شبکیه را متوقف می کند. با این کار میزان آب جمع شده در شبکیه کاهش پیدا کرده و از پیشرفت بیماری جلوگیری خواهد شد. در مرحله بعد درمان از جراحی لیزری ماکولا استفاده خواهد شد که این مرحله نیز دارای عوارض خاص خود می باشد. به همین دلیل از تزریق ماده Anti-VEGF برای این سوختگی ها استفاده می شود. مرحله دیگر در درمان این بیماری، تزریق ماده کورتیکواستروئید به درون چشم می باشد.

لازم به ذکر است که استفاده از این ماده عوارض زیادی دارد. یکی از این عوارض، افزایش فشار چشم و یا ابتلا به بیماری آب مروارید است. به همین دلیل در صورتی که از این ماده استفاده شود، جهت جلوگیری از افزایش فشار چشم حتما باید Anti-VEGF تزریق شود. اخرین مرحله از درمان این بیماری مربوط به جراحی لیزر اسکاتر است که باعث می شود عروق غیر نرمال کوچک‌تر شود. همچنین باعث بهبود دید مرکزی چشم نیز خواهد شد. از عوارض این لیزر نیز این است که باعث ایجاد حدود 2000 سوختگی کوچک می شود.

پیشگیری بیماری رتینوپاتی دیابتی

قطعا به همان اندازه که درمان این بیماری مهم است، باید نسبت به پیشگیری از رتینوپاتی دیابتی جدی بود. با پیشگیری از این بیماری می توانید زمینه جلوگیری از مبتلا شدن به آن را ایجاد کنید. بدون شک اولین و بهترین راه پیشگیری کنترل مصرف مواد قندی و عدم ابتلا به بیماری دیابت می باشد! اما اگر که فردی مبتلا به بیماری دیابت شد، ما در راستای همین موضوع به نکات مهم پیشگیری از رتینوپاتی دیابتی اشاره خواهیم کرد.

در صورتی که به دیابت مبتلا شدید می بایست میزان قند خود را کنترل کنید. شما با استفاده از انجام دستورالعمل های پزشک و داشتن یک رژیم غذایی مناسب همراه با فعالیت های مناسب می توانید آن را کنترل کنید. در صورت ابتلا به دیابت می بایست از پیشرفت آن جلوگیری کنید. بهترین راه برای این کار انجام ورزش های منظم، کاهش وزن تا حد مطلوب، عدم مصرف سیگار، کنتترل فشار خون و کلسترول و دیگر موارد می باشد.

نکته ای که باید حتما به یاد داشته باشید این است که در صورتی که دچار دیابت شدید با کوچکترین تغییرات در بینایی خود به چشم پزشک مراجعه کنید.

درمان بیماری رتینوپاتی دیابتی در کلینیک فوق تخصصی چشم بیستون

بر اساس آخرین اطلاعات موجود، در کشور ما ایران حدود 8 میلیون نفر مبتلا به دیابت هستند. برای همین افراد زیادی در خطر ابتلا به بیماری رتینو پاتی دیابتی هستند. این آمار نشان می دهد که باید نسبت به این بیماری کاملا جدی بود. در همین راستا کلینیک چشم بیستون در کرمانشاه، جهت سلامتی و رفاه حال عزیزان بسترهای لازم جهت درمان این بیماری را فراهم کرده است. دکتر حمید آریایی تبار فوق تخصص چشم رییس کلینیک چشم بیستون، آماده درمان بیماری رتینوپاتی دیابتی در کرمانشاه هستند.

 

در صورتی که هرگونه علائم ناشی از این بیماری را دارید، می توانید با شماره تلفن ۰۸۳۳۸۳۳۱۷۰۵ تماس حاصل فرمایید. فراموش نکنید که در صورتی که برای درمان این بیماری زود اقدام شود، راه درمان آن نیز هموارتر خواهد شد. لذا با مشاهده هر گونه علائم این بیماری، آن را نادیده نگیرید و نسبت به درمان آن اقدام کنید.

  • اشتراک گذاری: